Tarihe Yardımcı Bilimler


 TARİHE YARDIMCI BİLİMLER

Tarih insanların geçmişteki yaşadıklarını yer ve zaman belirterek,neden-sonuç ilişkisi içerisinde belgelere dayalı olarak objektif bir şekilde anlatan sosyal bilimdir.Bu anlatımı güçlendirmek için bazı sosyal bilimlere ihtiyaç duyar.Peki hangi sosyal bilimlere ihtiyaç duyar? Bu sosyal bilimler ne amaçla yardımcı olur?Bugün hep birlikte bu sosyal bilimlere göz atacağız.

1.Arkeoloji(kazı bilimi)

Özellikle yazının olmadığı dönemlerdeki koşullar hakkında bilgi sağlamasıyla tarihçilerin yararlandığı,kazı yoluyla toprak ve su altında kalmış eski uygarlıklara ait eserleri,kalıntıları bulup inceleyen bilimdir.

2.Kronoloji(zaman bilimi)

Geçmişten günümüze meydana gelen tarihi olayları zaman içerisindeki yerini belirleyen, sıralayan ve düzenleyen bilimdir.



3.Coğrafya(yer bilimi)

Tarihçi olayları daha iyi anlamak için geçtiği yeri bilmek zorundadır. O yerin dağlarını, nehirlerini, toprak özelliklerini gibi bilgileri ona coğrafya bilimi verir.Tabiat ve yer şekillerinin insan toplulukları üzerindeki etkisini inceleyerek tarihe yardımcı olur. Coğrafya insan ve mekanın karşılıklı etkileşimini araştırır.



4.Heraldik

Tarihte devletlerin kullandığı armaları,resmi belgelerdeki mühürleri, unvanları, bayrakları inceler.

5.Diplomasi

Resmi belgeleri inceleyen bilimdir.Siyasi belgelerin cins, şekil ve içerik olarak değerlendirmesini yapar.Bu sayede tarihçilere kolaylık sağlar.

6.Sosyoloji

Toplumları ve toplumsal olayların neden ve etkilerini incelemesiyle tarihi olaylardaki toplumların özelliklerinin bilinmesi konusunda tarih bilimine yardımcı olur.


7.Paleografi

Geçmişte kullanılan yazıları, alfabeleri ve bunların zaman içerisindeki değişimlerini inceleyen bilimdir.



8.Epigrafi

Taş ve mermer kitabelerin üstündeki yazıları şekil ve içerik bakımından inceler.Örnek olarak Orhun yazıtları gösterilebilir.


9.Antropoloji

 İnsanları, insan davranışlarını ve toplumları inceleyen bilimdir.İnsan ırkını inceler ve kültürlerin gelişimini araştırır.

10.Nümismatik

Eski para ve madalyaların tarihini ve tanımını inceleyen bilimdir.


11.Etnografya

Toplumların örf, adet, gelenek,hayat tarzlarını ve yaşayışlarını inceleyen bilimdir.


12.Kimya

Maddenin temel yapısını ve çeşitlerini özelliklerini inceleyen, karbon-14 tarihlendirme yöntemi ile de buluntuların yaşının belirlenmesine yardımcı olan bilimdir.


13.Filoloji(dil bilimi)

günümüzde ve geçmişte kullanılan dilleri ve bu dillerin tarihini, gelişimini ve değişimini inceeyen bilimdir.

14.Sanat Tarihi

 Toplumlara ait sanat eserlerini inceler ve bunların tarihsel yorumlamalarını yapar

İşte tarihe yardımcı bilimler bunlardır.



KAYNAKÇA

Yorumlar